Wykresy funkcji nr3
5-latek:

Zadanie :
Znajdz (z rysunku) obrazy wykresow funkcji y=sgnx ,y=−x i y=x w symetrii S
0 wzgledem
poczatku ukladu wspolrzednych . Uzasadnij ze wszystkie te funkcje spelniaja warunek
f(−x)=−f(x)
Narysuje te funkcje na jednym rysunku.
Wiec tak: Obrazami wykresow tych funkcji w symetrii S
0 beda te same funkcje bo np obrazem
punktu A (3,1) wykresu y=sgnx j w symetriiS
0 jest punkt A'(−3,−1) a obrazem punktu A'
jest punkt A
Teraz jak to uzasadnic .czy podstawic jakikolwiek punkt do wzoru funkcji np y=x i bedzie
f(−2)= −f(2) ?
czy to wystarczy ? (klasa 1LO −− poczatki funkcji