Wartość bezwzględna po obu stronach równania
PhilJax: Czy ktoś mógłby pomóc mi w zadaniu z materiału rozszerzonego na maturę?
Do rozwiązania jest równanie: |x−2| = − |x| +2
Normalnie umiem rozwiązywać proste równania i nierówności z wartością bezwzględną, ale ten
minus 'x' po drugiej stronie mnie wyprowadza z równowagi
26 sty 08:05
Janek191:
Zapisz:
I x − 2 I + I x I = 2
26 sty 08:11
PhilJax: Rozwiązując coś takiego wychodzi mi tylko x=2 biorąc pod uwagę wszystkie trzy przypadki. A w
odpowiedziach jest, że może być również 0 oraz 1... nie mam pojęcia dlaczego i skąd to
wytrzasnęli.
26 sty 08:18
Krystek: x∊<0,2)masz −x+2=2⇒x=0∊D
26 sty 08:37
5-latek: Dzien dobry
Krystek
Pozdrawiam i

Dzisiaj juz do pracy ide . Mam na na 15:00 . Zobaczymy jak bedzie po tak dlugiej przerwie .
26 sty 08:42
Bogdan:

x∊(−
∞, 0): −x + 2 = x + 2 ⇒ x = 0∉(−
∞, 0)
x∊<0. 2): −x + 2 = −x + 2 ⇒ x∊<0, 2)
x∊<2, +
∞): x − 2 = −x + 2 ⇒ 2x = 4 ⇒ x = 2
Odp.: x∊<0, 2>
26 sty 08:43
Bogdan:
i dzień dobry
26 sty 08:46
5-latek: Witaj
26 sty 08:48
PhilJax: O Boże, no tak. Przecież jak wychodzi 0=0 to wszystkie liczby z przedziału są rozwiązaniami

dzięki ogromne
26 sty 08:51