matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczki;)
Wl:
Hej, jak rozwiązać taką całkę?
1
∫
dx
sin
2
xcosx
26 sty 06:15
J:
sin
2
x + cos
2
x
1
cosx
= ∫
dx = ∫
dx + ∫
dx
sin
2
xcosx
cosx
sin
2
x
... pierwsza podstawienie uniwersalne .... druga podstawienie: sinx = t , cosxdx = dt
26 sty 08:22