tryg
adam: mam pytanie do was − wiem, że jest późno, otóż próbuje rozgryźć taki oto przykład:
| | 2 | |
kąt α jest ostry, a sinα= |
| .oblicz wartość wyrażenia |
| | 3 | |
rozpisuje to tak
| √1+tg2α | | | | sin2α | | √sin2α+cos2α+ |
| | | | cos2α | |
| |
| = |
| = |
| cosα | | cosα | |
coś ten pierwiastek mi przeszkadza, nie wiem czy idę dobrą drogą
26 sty 01:43
Marcin: Znasz sinα
cos
2α=1−sin
2α
z tego wylicz cosα
Mając sin i cos, masz też tgα

Zadanie zrobione.
26 sty 01:47
adam: kurde



takie proste , a ja się tyle zastanawiałem

///////////, dzięki Marcin
26 sty 01:48
ICSP: Znany jest wzór:
z którego wynika (oczywiście dla kąta ostrego α)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
√1 + tg2α = |
| = |
| = |
| |
| | √cos2α | | |cosα| | | cosα | |
wstawiając to do twojego wyrażenia dostajesz :
| √1 + tg2α | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = ... |
| cosα | | cosα * cosα | | 1 − sin2α | |
26 sty 01:48