Jak narysować wykres funkcji?
Yeager: | | 3x2 + x − 2 | |
Jak narysować wykres funkcji |
| ? |
| | 10−5x | |
Mam wszystko wyliczone, niestety nie wiem jak to narysować na wykresie

− asympota pionowa x=2
| | −3x | | 7 | |
− asypmtota ukośna |
| − |
| |
| | 5 | | 5 | |
− dziedzina R/{2}
| | 2 | |
− miejsca zerowe: −1, |
| |
| | 3 | |
Proszę o pomoc, egzamin niedługo ^^
25 sty 23:44
Dawid: Robisz tabelkę wszystkie ważne punkty nanosisz na tabelkę przedziałami.
Te ważne punkty to dziedzina, ekstrema, wklęsłość wypukłość
25 sty 23:47
Yeager: Tyle to wiem, tyle, że za nic nie chce mi ta funkcja wyjść więc prosiłabym żeby łopatologicznie
wytłumaczył jak to nanieść i potem narysować uzwględniając asymptoty
25 sty 23:55
Janek191:
26 sty 07:30
Janek191:
| | 3 x2 + x − 2 | |
f(x) = |
| |
| | 10 − 5 x | |
D
f = ℛ \ { 2}
Miejsca zerowe:
3 x
2 + x − 2 = 0
Δ = 1 − 4*3*(−2) = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
Asymptota pionowa:
x = 2
Ekstrema lokalne:
| | (6 x + 1)*( 10 − 5x) − ( 3 x2 + x − 2)*(− 5) | |
f'(x) = |
| = |
| | ( 10 − 5 x)2 | |
| | − 15 x*( x − 4) | |
= |
| = 0 ⇔ x = 0 lub x = 4 |
| | ( 10 − 5 x)2 | |
W x = 0 pochodna zmienia znak z − na + , więc mamy minimum lokalne:
====================
W x = 4 pochodna zmienia znak z + na − , więc mamy maksimum lokalne:
y
max = f(4) = − 5
================
26 sty 07:47
Janek191:

Asymptota ukośna ma równanie:
OK
26 sty 07:58