calki nieoznaczone
Ogami: Witam proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem tą całkę
∫ 1 : (4x2−4x+10) L=0 M=2
Δ=16−160 = −144 <0
1= stała
∫1 : 4[(x−4/8)2 +144/64= t=x −1/2 dt = dx
= 1/4∫ 1 : (t2 + 9/4) = 1/4∫ 1 : t2 +(V4/9)2 = 1/4*1/V9/4*arctg*t/V9/4 +C
25 sty 23:27
Eve: gdybym wiedziała, co jest napisane
25 sty 23:29
Ogami:
Δ=16−160 = −144 <0
1= stała
nie mogę tego całego napisać bo mi się pieprzy może ktoś to rozwiązać?
25 sty 23:45
Mila:
Sprowadzasz mianownik do postaci kanonicznej
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| 4 | | x2−x−(104) | | 4 | | | |
podstawienie
| | 1 | | 3 | | 3 | |
[x− |
| = |
| t, dx= |
| dt] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt = i stosuj wzór i powrót do zmiennej x |
| | 6 | | t2+1 | |
26 sty 00:00
Ogami: takie pytanko dlaczego napisałaś ,że x−1/2 = 3/2 t
nie powinno być t= x−1/2 , dt=dx?
26 sty 00:03
Ogami: .
26 sty 00:27
Draghan:
Taki sposób, żeby doprowadzić w następnym kroku do sytuacji, w której w mianowniku będziesz
| | 9 | |
mieć [t2 + 1] (bo wyłączasz |
| z mianownika) − w wyniku dostajesz całkę elementarną.  |
| | 4 | |
26 sty 00:52