.
Paweł: które prawdziwe


1. wartość wyrażenia 3a
2 +b
3 −
2c3
dla a= 1, b= −2, c= −3
jest równe (−3)
2. wyrażenie 3ay − 4bx jest różnicą .
3. wartość liczbowa wyrażenia
7(a+b) − 4(a−b)
dla a= −1 i b=2 jest równa 19.
4. 7(a+b)− 2(a−b)=5a+9b
5. jednomian 2c razy 5bac razy 3bca
po uporządkowaniu
to 30
2b
2c
3
6. wyrażenie (a+b)(a−b) jest iloczynem.
które zdania są prawdziwe
22 lis 21:01
AROB: Zad.5. Po uporządkowaniu powinno być: 30a2b2c3 (może tylko zgubiłeś literkę a).
Wszystkie pozostałe są prawdziwe.
23 lis 00:30
Basia:
1.
3*12+(−2)3−2*(−3)3 = 3−8+2=−3
prawda
2. prawda
3.
7(a+b)−4(a−b) = 7a+7b−4a+4b = 3a+11b
=3*(−1)+11*2=−3+22=19
prawda
4.
7(a+b)−2(a−b) = 7a+7b−2a+2b=5a+9b
prawda
5.
2c*5abc*3abc = 30*a2*b2*c3
prawda bo chyba a opuściłeś
6.
prawda
23 lis 00:34