25 sty 22:33
Dawid: to co pod pierwiastkiem przedstaw w postaci kanonicznej
25 sty 22:38
quarhodron: i co wtedy ?
25 sty 22:41
Dawid: podstawiasz
t=x+1
x=t−1
dt=dx
25 sty 22:43
quarhodron: Panie ja nic z tego nie rozumiem. Mógłbym dostać częściowe rozwiązanie, lub trochę jaśniej?
25 sty 22:48
Dawid: | | x2 | | x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=... |
| | √1−2x−x2 | | √2−(x+1)2 | |
t=x+1
x=t−1
dt=dx
25 sty 22:52
jarek: I co dalej, dobrodzieju?
25 sty 22:59
Dawid: Hmyy górę można z wzoru skróconego mnożenia i potem na 3 całki rozbić
25 sty 23:00
damian335: aa pier*** to i tak nie zrozumiesz
25 sty 23:00
Dawid: 2 dość łatwe i 1 do pogłówkowania
25 sty 23:01
damian335: Ale ja mam jutro zaliczenie z analizy matematycznej z całek
25 sty 23:02
quarhodron: No nie wiem, postaram się coś zrobić a jak nie to będe sie pytał
25 sty 23:03
Eve: toś sie chłopie wczas zabrał do tego
25 sty 23:04
damian335: I tak zmoczysz na analizie i będzie warunek
25 sty 23:04
Dawid: Dwie całki z tego rozbicia będą proste gorzej będzie z tą gdzie jest x2 w liczniku
25 sty 23:05
damian335: Sorry, to nie ja
25 sty 23:05
Eve: matko, jeden w 3 osobach? to juz było wieczność temu
25 sty 23:06
quarhodron: Dobra my tutaj żartujemy z kolegą. Te wszystkie posty to ja i on napisaliśmy, aczkolwiek
problem polega na tym że on pojutrze ma zaliczenie a dopiero od wczoraj z etrapezem na całkach
jedzie.
25 sty 23:07
Eve: a nie trza było tu wcześniej wleźć?
25 sty 23:08
damian335: Wcześniej robiłem przygotowania z etrapezem pod te zadania ( metoda przez części i
podstawiania) i chciałem zrobić powyższe zadania. Jednak nie moge tego ruszyć... o ile
najtrudniejsze przykłady etrapeza robiłęm bez problemu, o tyle tego nie moge ruszyć i nie
rozumiem tego co Dawid pisał, ppomimo, że niby metody powyższe znam :<
25 sty 23:10
Dawid: czego tutaj nie rozumieć

Nic skomplikowanego nie wprowadziłem.
25 sty 23:12
Eve: na pierwszy rzut oka wygląda to jak wzór skróconego mnożenia, jak wyłączysz − przed nawias, ale
tak nie jest więc musisz spreparować to tak, żeby wyrażenia były równe
25 sty 23:13
damian335: Niech Ci będzie, że nie

ale ja i tak tego nie czaję...wymnożyłem te całke z tym t i mam
dalej coś, czego sie nie da ruszyć na moje studenckie oko

25 sty 23:14
damian335: ∫ t
2 −2t + 1/ pierwiastek z 2− t
2. Nic mi to nadal nie mówi
25 sty 23:16
damian335: Co mi z tego spreparowania?
25 sty 23:17
Dawid: no i można to rozbić na trzy całki ∫t2/...dt−2∫t/...dt+∫1/...dt
25 sty 23:18
quarhodron: powiedział student agiehu
25 sty 23:18
jakubs: Wydział ?
25 sty 23:19
student AGH: A liczbami zespolonymi próbowałeś? Ja bym tam "i" wprowadził...
25 sty 23:19
student AGH: GGiIŚ
25 sty 23:19
Eve: miałam na mysli przejście z wyjściowej całki na to, co Dawid zrobił
25 sty 23:20
jakubs: Ja FiIS
25 sty 23:23
25 sty 23:25
Geniusz z UJ: Poskracało się
25 sty 23:27
quarhodron: w mianowniku można podstawić za to wyrażenie i
25 sty 23:27
Dawid: | | −Pi | | Pi | |
t=√2sinu gdzie u∊[ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
dx=
√2sinudu
25 sty 23:33