da ktoś radę?
ola: Dla jakich wartości parametrów rzeczywistych k oraz m wektor v =(k+1,m, −k) da się wygenerować
za pomocą wektorów w1 = (k−1,−1,2−k), w2 = (m,m−1,−2), w3 = (0, −1, k)? Dla jakich k i m
można to zrobić w sposób jednoznaczny?
25 sty 22:31
ola: jakieś wskazówki? cokolwiek
25 sty 22:37
Godzio:
Może tak: (nie wiem czy wyjdzie)
Policz wyznacznik macierzy składającej się z wektorów w1,w2 i w3, jeżeli nie będzie się
zerować tzn. że są liniowo niezależne czyli wektory będą stanowić bazę R3, a zatem wygenerują
dowolny wektor w R3. Znajdź m i k, dla których się on nie zeruje i masz rozwiązanie.
26 sty 00:04