Saris: f(x,y,z,t)=(0,0,0,0)
(x+y+z+2t; x−y+z+6t; x+y−z−4t; 2x+2y−2z)=(0,0,0,0)
Układ:
x+y+z+2t=0
x−y+z+6t=0
x+y−z−4t=0
2x+2y−2z=0
x=y=z=t=0
Kerf={(x,y,z,t) ∊R
4 : x=y=z=t=0} = {(x,x,x,x) : x=0}
= Lin {(0,0,0,0)} ⇒ B
Kerf={(0,0,0,0)} ⇒ dim Kerf=1
dim R
4 = dim Kerf + dim Imf ⇒ dim Imf = 4−1=3
Imf={(x+y+z+2t; x−y+z+6t; x+y−z−4t; 2x+2y−2z) : x,y,z,t∊R}={ x(1,1,1,2) + y(1,−1,1,2) +
z(1,1,−1,−2) + t(2,6,−4,0) : x,y,z,t∊R} = Lin {(1,1,1,2), (1,−1,1,2), (1,1,−1,−2), (2,6,−4,0)}
Wiemy jednak, że dim Imf = 3, więc te 4 wektory muszą być liniowo zależne i musimy wyznaczyć z
nich 3 liniowo niezależne (najprościej Gaussem).
Jednak skorzystamy z tego, że dim Imf=3 ⋀ Imf − podprz. przestrzeni R
2
Imf = R
2, więc B={(1,0,0), (0,1,0, (0,0,1)} jest bazą przestrz. Imf.
Nie ręczę za to rozwiązanie i najlepiej jakby ktoś ogarniający dobrze ten temat mnie poprawił
albo zaaprobował

PS np Gray