calka nieoznaczona
Ogami: Witam proszę o spojrzenie na moje rozwiązanie czy jest ono dobre?
∫x2 / x2 −4
25 sty 22:21
Eve:
a gdzież ono?
25 sty 22:22
Ogami: (1/2 arctg Vt /2 )*1/2 dt
25 sty 22:22
Ogami: nie umiem tutaj pisać XD
25 sty 22:23
Ogami: zrobiłem to metodą podstawiania t=x2 dt= 2xdx / 2 dx=1/2 dt
25 sty 22:24
Dawid:
(x
2):(x
2−4)=1
−x
2+4
−−−−−
= 4
| | 4 | |
...=∫dx+∫ |
| =... poradzisz sobie |
| | x2−4 | |
25 sty 22:28
Dawid: dt= 2xdx / 2 dx=1/2 dt
Zgubiłes x
25 sty 22:28
25 sty 22:29
Ogami: może ktoś podać wynik ,żebym sprawdził czy dobrze wyszło? dzięki za odpowiedzi !
25 sty 22:36
25 sty 22:40
Dawid: x+log(2−x)−log(x+2)+C
25 sty 22:40
Eve: sorki, pomyliłam znaki przy x2−4
Dawida jest poprawne
25 sty 22:42
Ogami: (x2):(x2−4)=1
−x2+4
−−−−−
= 4 może mi ktoś to wytułumaczyć ? bo nie łapię ;c
25 sty 23:28
Eve: Dawid podzielił wielomiany przez siebie
25 sty 23:31
25 sty 23:33
Dawid: 4 to reszta z dzielenia
25 sty 23:34