tryg
adam: wiem, że już rozwiązywałem ten przykład, ale coś teraz zerkam i mi się nie zgadza, treść
zadania jest następująca:
Mam obliczyć nie
korzystająć z kalkulatora ani tablic.
2− sin210 − cos210
tutaj nie możemy użyć jedynki trygonometrycznej bo ona jest w takiej postaci sin2x + cos2x =
1
a tutaj mamy minus, co robić?
25 sty 22:20
adam:
25 sty 22:27
Tadeusz:
... to wyłącz −1 przed nawias
25 sty 22:27
adam: −(−2+sin10+cos210) = −(−2+1) = 1
uff dzięki, już panikowałem, że nie dam rady
25 sty 22:29
adam: −(−2+sin210+cos210) = −(−2+1) = 1
25 sty 22:30
Tadeusz:
2−(sin210+cos210)=2−1
25 sty 22:36