Udowadnianie, wykazywanie, matura
Alex: Proszę o pomoc w zrobieniu kilku zadań.
1. Udowodnij, że nierówność jest prawdziwa: 2(a4 + b4) ≥ ab (a+b)2
2. Wykaż, że 4(sin6 x + cos6 x) = 1 + 3 cos2 2x
3. Udowodnij, że (loga c + lobb c) * logab c = loga c * logb c.
4. Oblicz: sin 70 * sin 50 * sin 10 (stopni)
5. Udowodnij, że 2< log2 3 + log3 2 < 3.
Będę wdzięczna za pomoc.
25 sty 22:16
Eve: o tej porze? bój sie boga
25 sty 22:47
Tadeusz:
3)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| )* |
| = |
| * |
| |
| | logca | | logcb | | logcab | | logca | | logcb | |
| logcb+logca | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| |
| logca*logcb | | logcab | | logca | | logcb | |
| logcab | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| |
| logca*logcb | | logcab | | logca | | logcb | |
itd
25 sty 22:49
5-latek: Chociaz ja tez nie jestem orlem ale zawsze z niecierpliwoscia czekam na ta pore i wysyp zadan
do rozwiazania
25 sty 22:51
Eta:
4/
sin70
o*sin50
o*sin10
o=.....
Pomijam zapis stopni
| | 2cos10*sin10*sin70*sin50 | | sin20*sin70*sin50 | |
4/ |
| = |
| |
| | 2cos10 | | 2cos10 | |
sin70=cos20
to:
| 2*sin20*cos20*sin50 | | sin40*sin50 | |
| = |
| |
| 2*2cos10 | | 4cos10 | |
sin40=cos50
to:
| 2*sin50*cos50 | | sin100 | | cos10 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2*4cos10 | | 8cos10 | | 8cos10 | | 8 | |
bo sin100= cos10
25 sty 23:03
Eta:
2/ L=4[(sin
2x+cos
2x)
3−3sin
2x*cos
2x(sin
2x+cos
2x)]=
| | 3 | |
= 4[1− |
| *sin2(2x)]= 4−3sin2(2x)= 4−3(1−cos2(2x))= 1+3cos2(2x)=P |
| | 4 | |
25 sty 23:15
Alex: ad 4, skąd wiadomo, że sin70=cos20 ?
25 sty 23:22
25 sty 23:28
Alex: a ok, łapię. dzięki za pomoc
25 sty 23:34