dynamika
Moniczka: Samochód wraz z kierowcą ma mase 1050 kg. Samochód ten w ciagu 15 sekund od chwili ruszenia z
miejsca uzyskuje predkosc 72 km/h. oblicz jaka minimalna wartosc musi miec sila ciagu silnika,
zakladajac ze samochod porusza sie ruchem jednostajnie przyspieszonym. opory ruchu zaniedbaj.
22 lis 20:57
ak1: | | F | |
Zastosuj dwa wzory a= |
| i v=a*t
|
| | m | |
przekształc je, podstaw dane we właściwych jednostkach i licz
22 lis 21:08
ak1: | | F | |
Zastosuj dwa wzory a= |
| i v=a*t
|
| | m | |
przekształc je, podstaw dane we właściwych jednostkach i licz
22 lis 21:08
ak1: | | v | |
F=a*m a= |
| do pierwszego wzoru podstaw za a drugi wzór
|
| | t | |
| | 20[m/s]*1050[kg] | |
F= |
| =1400[N] |
| | 15[s] | |
22 lis 21:16
ak1: | | v | |
F=a*m a= |
| do pierwszego wzoru podstaw za a drugi wzór
|
| | t | |
| | 20[m/s]*1050[kg] | |
F= |
| =1400[N] |
| | 15[s] | |
22 lis 21:16