przekształcenie liniowe
misio23: Uzasadnić, że istnieje dokładnie jedno przekształcenie liniowe, które spełnia podane warunki:
α:R3 → R1[x]
α((1,3,4))=2x+1
α((0,1,2))=2
α((1,1,−1))=x−3
25 sty 21:46
Gray: Wyznacznik macierzy
1 3 4
0 1 2
1 1 −1
to −3≠0. To oznacza, że wektory (1,3,4), (0,1,2), (1,1,−1) są bazą R3. Odwzorowanie f jest
więc określone na bazie przestrzeni (w sposób jednoznaczny). Musi więc być jedyne.
25 sty 21:50
misio23: A jak wyznaczyc wzór tego przekształcenia?
25 sty 22:00
Gray: Dużo pisania. Zapisz wektory (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1) jako kombinacje liniowe wektorów
(1,3,4), (0,1,2), (1,1,−1) to Ci pomogę
25 sty 22:14
misio23: no właśnie tego nie wiedziałem, jak zapisać jako kombinacje liniową
A czy ten wzór to będzie taki
α(a,b,c)=a(4x−5)+b(−2x+2)+cx

?
25 sty 22:29
Gray: Jeżeli chcesz mieć wzór w bazie kanonicznej (tak zwykle jest) to nie. Będzie trochę więcej
liczenia. Można inaczej (np. przez macierz przejścia), ale można i tak.
Oznaczmy: e1=(1,3,4), e2=(0,1,2), e3=(1,1,−1)
Wówczas, po rozwiązaniu trzech układów liniowych:
(1,0,0)=3e1−7e2−2e3
(0,1,0)=−2e1+5e2+2e3
(0,0,1)=e1−2e2−e3
Stąd:
f(a,b,c)=af(1,0,0)+bf(0,1,0)+cf(0,0,1) =a[3f(e1)−7f(e2)−2f(e3)] +
+ b[−2f(e1)+5f(e2)+2f(e3)] +
+c[f(e1)−2f(e2)−2(e3)]=
= a(6x+3−14−2x+6)+b(−4x−2+10+2x−6)+c(2x+1−4−2x+6)=
=a(4x−5) + b(−2x +2) +3c = (4a−2b)x + 2b+3c−5a.
Podsumowując:
f(a,b,c)= {x→(4a−2b)x + 2b+3c−5a}, czyli trójce liczb (a,b,c) przyporządkowujemy wielomian
h(x)=(4a−2b)x + 2b+3c−5a.
Koniec.
26 sty 11:03
misio23: Dzieki bardzo a jak wyznaczyć macierz tego przekształcenia MBA(α)
gdzie A=((1,3,4), (0,1,2), (1,1,−1)), B=(x,1)
26 sty 14:55