Asymptoty
Seta: wyznacz asymptoty f(x)=ln(lnx)
1krok dziedzina i 2 założenia:
x>0
ln0>0
czyli dziedzina x∊(0;+
∞)
i co dalej
25 sty 21:44
Dawid: Liczysz granicę na końcach przedziałach czyli lim x−> 0+
25 sty 21:45
Seta: i dochodzę do ln(ln0) a ln0=−
∞ , czyli mamy ln−
∞ a czegoś takiego nie ma
25 sty 21:50
Dawid: Zastanawiam się co do dziedziny czy dobrze wyznaczona jest x>1
25 sty 21:53
pilnie proszę o pomoc: jak mam odczytać z wykresu funkcji wymiernej na podstawie wykresu licznik ?
25 sty 21:54
Seta: nie rozumie rozpisz to proszę
25 sty 21:55
Seta: To nie tu wpisujemy zadania
25 sty 21:55
Dawid: lnx>0
25 sty 21:56
pilnie proszę o pomoc: mam narysowany wykres i mam wyznaczyć współczynniki a,p,q
f(x) = a/x−p +q
p i q wiem jak ale tego a nie mam pojecia
25 sty 21:56
Dawid: lnx>ln1
x>1
25 sty 22:02
Dawid: i liczysz granice przy x dążącym do 1+
25 sty 22:03
Saris: napisz swój temat a nie do kogoś wchodzisz i chaos stwarzasz

.
zał:
x>0
lnx>0
lnx>ln1
z monotoniczności funkcji
x>1
Dziedzina: x>1
No to bum, liczysz granice
lim x→1+ f(x)
lim x→
∞ (f(x)−ax)=b
25 sty 22:04
Seta: Cxyli jak bd to liczyć ?

lim x→
∞ ln(lnx)x
25 sty 22:09
Dawid: a policzyła już lim x→1+ f(x)?
25 sty 22:10
Seta: no ale do czego to chcesz liczyc ?

Jak chcemy policzyć asymptotę poziomą i ukośną ?
25 sty 22:12