Czy funkcje mają te same dziedziny?
qwerty: Czy funkcje f i g mają te same dziedziny?
| | 3x + 1 | |
g(x) = √ |
| − całość pod jednym pierwiastkiem |
| | 4x − 12 | |
25 sty 21:43
Eve: no to sprawdź

mianowniki ≠0
liczby pod pierwiastkiem >0
25 sty 21:45
qwerty: Dla obu będzie ten sam warunek? 4x − 12 >=0 ?
25 sty 21:47
25 sty 21:47
Metis: Zły warunek.......
25 sty 21:49
Eve: no, to po twoich przemyśleniach doszedłbyś do tego, co napisał Metis
25 sty 21:49
qwerty: Czyli mają te same, tak?
25 sty 21:49
Eve: napisałam : mianownik≠0
25 sty 21:50
Eve: tak
25 sty 21:51
Gray: Tak?
25 sty 21:51
qwerty:
4x − 12 ≠ 0 i 4x − 12 >= 0
4x ≠ 12 4x >= 12
x ≠ 3 x >= 3
Czyli nie te same....
25 sty 21:52
Eve: jasne, że coś tu nie halo

trzeba sprawdzić "ręcznie"
25 sty 21:54
Eve: no ja mianownik może być =0
25 sty 21:55
qwerty: Jakby nie zapisał i tak są inne przedziały, co nie?
25 sty 21:56
Metis: Eve mianownik nie może być równy 0.
√0=0
Należy rozpatrzyć tylko nierówność ostrą tj.:4x−12>0
Ale po co rozpatrywać skoro widać, że oba mianowniki ( dziedziny) są równe...
25 sty 21:57
Eve:
f: 3x+1≥0 i 4x−12>0
g: (3x+1)(4x−12)>0 i 4x−12≠0
25 sty 21:57
Eve: a przecież tak napisałam
25 sty 21:58
qwerty: Czyli takie same dziedziny będą w końcu, czy nie?
25 sty 21:59
Eve: wróć, g: może być ≥0 dla iloczynu
25 sty 21:59
Eve: a może byś sprawdził?
25 sty 21:59
qwerty: x ≠ 3 i x > 3
25 sty 22:01
Eve: to dla 4x−12
a reszta?
25 sty 22:03
qwerty: Po co mi reszta

Mianownik się w dziedzinie liczy tylko...
25 sty 22:03
Metis: Eve
25 sty 22:05
qwerty: @Metis pomóż, bo już zgłupiałem
25 sty 22:06
Eve: a pierwiastek może być ujemny?
25 sty 22:06
Metis: Dziedziny masz równe. Czytaj post 21:57.
25 sty 22:07
qwerty: @Eve, nie
25 sty 22:07
qwerty: OK, dzięki Wam za pomoc
25 sty 22:08
Eve:
| | a | | √a | |
dobra funkcję g(x) mozna przestawić jako funkcję f(x), bo √ |
| = |
| |
| | b | | √b | |
25 sty 22:08
Gray: Ludzie, te funkcje mają różne dziedziny. Ile to jest f(−2)? A g(−2)?
25 sty 22:12
5-latek: Dziedziny sa rozne
25 sty 22:15
qwerty: Tyle samo wychodzi @Gray
25 sty 22:16
qwerty: A możecie to rozpisać?
25 sty 22:16
Gray:
Warunki dla f: 3x+1≥0 oraz 4x−2>0.
Warunki dla g: (3x+1)(4x−2)≥0 oraz 4x−2≠0.
Rozwiąż i wyciągnij wnioski.
25 sty 22:17
Gray: Nie 2 tylko 12.
25 sty 22:18
Eve: i
czy powinnam iść spać
25 sty 22:19
Dawid: Są inne dziedziny
25 sty 22:20
qwerty:
| | −1 | |
W jednym wychodzi < |
| ; ∞) |
| | 2 | |
25 sty 22:20
Eve:
22.17 na początku tak napisałam, to mnie
Metis skołowała na amen
25 sty 22:21
5-latek: Powoli sie szykowac do spania
Eve mozesz

To jest wlasnie taka pulapka w tym zadaniu
25 sty 22:23
Gray: Dla f: (3,∞); dla g: (−∞,−1/3]∪(3,∞).
25 sty 22:23
Dawid: Dziedzina:
(3x+1)(4x−12)≥0
2. 4x−12≠0
x≠3
25 sty 22:23
qwerty: Skąd 3?
25 sty 22:23
qwerty: OK, już wiem
25 sty 22:24
Dawid: 4x−12=0
4x=12
x=3
25 sty 22:24
5-latek: Metis to chop
25 sty 22:24
Gray: Dawid, w pierwszym bez 3.
qwert, napisałem, że nie 4x−2, tylko 4x−12. Stąd 3.
25 sty 22:25
Eve: zaraz zwariuję, albo mi coś pęknie we gowie

to w końcu co z tymi dziedzinami jest?
25 sty 22:25
Eve: [PDawid]] jak w 1 może x=3? 4*3−12=0
25 sty 22:27
Gray: Mój wpis, 22:23 jest OK.
Dobrej nocy wszystkim.
25 sty 22:30
5-latek: Eve 
NIe wariuj . Nie mozesz rozkladac tego drugiego pierwiastka zgodnie ze wzorem
25 sty 22:30
Gray: I wcześniejszy z 22:17 też
25 sty 22:31
Eve: dokładnie mam to samo co Gray, więc to jest dobrze, inne dziedziny,
chwała komu trzeba
dałam się skołować
25 sty 22:32
Eve: mogę zdjęcie wysłać nawet
25 sty 22:32
Dawid: Mój błąd miało być bez 3
25 sty 22:32
5-latek: No tak. Chwala komu trzeba .
Jednak zostanie mi pomoc (chociaz juz sie zaczynalem martwic
25 sty 22:34
Eve: 
nie będę juz słuchać "dobrych" rad, miałam juz ostatnio przykład, "zrób sama i sprawdź", ale
znowu mnie poniosło
25 sty 22:37
Gray: Eve, ja proszę zdjęcie

Tylko aktualne.
25 sty 22:47
Eve: miałam na myśli zadanie
25 sty 22:48
5-latek: Eve
Obiecanki cacanki
25 sty 22:49
Eve: byście się zdziwili
25 sty 22:53