Dla którego z argumentów funkcja przyjmuje większą wartość
qwerty: | | −3 | |
Mamy funkcję f(x) = √−x2 − 6x − 5 Dla którego z argumentów |
| czy √3 − 3 funkcja f |
| | 2 | |
przyjmuje większą wartość?
25 sty 21:39
qwerty: Mam tu podstawić wartości pod x, pod pierwiastek czy bez niego?
25 sty 21:50
Eve: oczywiście, że pod
25 sty 21:51
qwerty: (
√3 − 3)
2 = −6 − 6
√3 +18 − 5?
25 sty 21:55
Eta:
f(x)= √−(x+1)(x+5)
f(√3−3)= √−(√3−2)(√3+2)= √−(−1)= 1
f(−1,5)=.........
25 sty 21:56
qwerty: Nie rozumiem twojego przykładu @Eta... mam źle?
25 sty 21:57
Eta:
p(−1,5)=√1,75 >1
25 sty 21:58
Eta:
−x2−6x−5= −(x2+6x+5)= −(x2+x+5x+5)= −[x(x+1)+5(x+1)]= −(x+1)(x+5)
25 sty 21:59
qwerty: Spoko, już wiem. Dzięki
25 sty 22:00
Eta:
Lub licz deltę i rozłóż wyrażenie −x2−6x−5 na czynniki
25 sty 22:00
Eta:
25 sty 22:01
qwerty: Ale po co deltę?
Δ = 36 − 4 (−1) (−5) = 16
√Δ = 4
x1 = 6 − 4/−2 = −1
x2 = −5
Co to dało
25 sty 22:03
Eta:
−(x+5)(x+1) −−− to o co pytałeś o 21:57
f(x)= √−(x+5)(x+1) i teraz łatwiej liczyć
f(−1,5)=... i f(√3−3)=........
25 sty 22:05
qwerty: −(√3−3)2 − 6(√3−3) − 5 = −(3 − 6√3 + 9) − 6√3 + 18 − 5........ OK?
25 sty 22:12
qwerty: Czyli 1...
25 sty 22:13