translacja
pilnie prosze o pomoc: Mam takie pytanko jak mam wykres funcji wymiernej narysowany z asymptotami i wszystko elegancko
i mam podac a,p,q
F(x)= a/ x−p +q
P i q wiem skad odczytac a skad a ?
25 sty 21:33
pilnie prosze o pomoc: ?
25 sty 21:36
pilnie proszę o pomoc: f(x)=b+\frac{\mbox{jakaś stała}}{x−a}
jak odczytać tę stałą ?
25 sty 21:43
Bogdan:
| | a | |
Dziwne pytanie. Jeśli mamy wzór F(x) = |
| + q (bo chyba o takim wzorze rozmawiamy, |
| | x −p | |
| | a | |
w zapisie jest jednak inny wzór: F(x) = |
| − p + q), to a jest przecież widoczne, |
| | x | |
| | a | |
jest w liczniku ułamka |
| |
| | x − p | |
26 sty 00:18
Bogdan:

a na rysunku współczynnik
a jest liczbą równą polu prostokątów, których jeden
z wierzchołków leży na hiperboli, a przeciwległy w punkcie przecięcia asymptot.
26 sty 00:22
Bogdan:
Na tym rysunku a = 6
26 sty 00:23
Bogdan:

A na tym rysunku a = −8
26 sty 00:25