czy dobrze robie
szarlotka: Wyznaczyc równanie prostej, która przechodzi przez punkt P = (−1; 3) i tworzy kąt 120 stpni z
dodatnia częścia osi Ox.
rownanie prostej to y=ax+b
a=tg120=−√3
3=√3+b b=3−√3
y=−√3x+3−√3
czy dobrze zrobilam to zadanie?
25 sty 21:31
Eve: ok
25 sty 21:34
5-latek: Nie rozumiem tylko dlaczego nie uczy sie rownania prostej o znannym wspolczynniku kierunkowym i
przechodzacym przez jeden punkt (tylko jakies wyznaczanie b
Wzor nie jest trudny
y=a(x−x0)+y0 gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu przez ktory przechodzi prosta
Tak samo jak rownanie prostej przechodzacej przez ddwa punkty P=(x
0,y
0) i S =(x
1−y
1)
Pisanie ukladow
| | y−y0 | | y1−y0 | |
A mozna ze wzoru |
| = |
| i pewne obliczenia robic w locie |
| | x−x0 | | x1−x0 | |
Przciez x
1−x
0 to potrafimy juz od razu policzyc jak mamy dane wspolrzedne czy x
1−x
0
25 sty 21:47
5-latek: MIalo byc czy y1−y0
25 sty 21:48
pilnie proszę o pomoc: Eve lub 5−latek jak mam odczytać z wykresu funkcji wymiernej na podstawie wykresu licznik ?
25 sty 21:49
Eta:
y= a(x−xP)+yP , a= −√3 , P(−1,3)
25 sty 21:50