Bardzo proszę o pomoc.:
W prostokącie ABCD dane są: [[wierzchołek c=(-2;2) i wektor AB=[3,3].] ]Wyznacz równania prosych zawierających przekątne tego prostokąta jeżeli wiadomo, że [[wierzchołek A należy do prostej o równaniu x-2y=0
23 sty 11:51
Jakub:
Zacznij to zadanie tak:
A=(2y,y) <- to z tego że A należy do x-2y=0 czyli x=2y
jeżeli AB=[3,3] to B=(2y+3,y+3)
obliczam współrzędne wektora jeżeli B=(2y+3,y+3) C=(-2,2)
BC = [-2-(2y+3), 2-(y+3) ] = [-2y-5, -y-1]
Wektory AB i BC są prostopadłe (znajdź warunek na prostopadłość wektorów) więc układam równanie:
3(-2y-5)+3(-y-1)=0
obliczysz y dalej już z górki (zrób porządny rysunek !)
23 sty 15:14