Asymptoty :)
Kasia: lim x−>+∞ (f(x)+x−2)=0
lim x−>+∞ (f(x) +2x +6)=0
Ile bedzie wynosila asymptota ukosna?
25 sty 20:05
Gray: Te dwa warunki mają zachodzić jednocześnie?
25 sty 20:11
Kasia: Niee
25 sty 20:16
Kasia: To są dwie inne asymptoty, tylko niewiem za bardzo ile beda wynosily. I z czego mam korzystac
zeby do tego dojsc ?
25 sty 20:16
Gray: A jaka jest definicja asymptoty ukośnej? W pierwszym asymptotą f jest y=−x+2; w drugim y=−2x−6.
25 sty 20:18
Kasia: i teraz żeby ja zaznaczyć musze zrobić tabelke z wartosciami przykladowymi?
25 sty 20:24
Kasia: Jak mam te asyptoty na wykresie zaznaczyc? Pomozcie jutro mam sprawdzian .
25 sty 20:43
Janek191:
f(x) = ?
26 sty 13:36
Gray: Co Ty chcesz tu rysować? Jak rozumiem, nie masz funkcji f, a jedynie warunek jaki spełnia (te
granice w nieskończoności). Z niego wynika, że podana prosta jest asymptotą ukośną f.
Możesz sobie oczywiście narysować tę asymptotę i do niej dobierać dla zabawy funkcje, ale chyba
nie to jest celem zadania. Takich funkcji f jest nieskończenie wiele.
26 sty 14:48