matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
borys92:
∼ z = z
2
Jak rozwiązać to równianie
/ (z początku jest z sprzężone)
25 sty 20:03
Godzio:
z = x + iy x − iy = x
2
− y
2
+ 2xyi
1
x = x
2
− y
2
oraz −y = 2xy ⇔ y(2x + 1) = 0 ⇔ y = 0 lub x = −
2
Dla y = 0 x
2
− x = 0 x(x − 1) = 0 x = 0 lub x = 1
1
Dla x = −
2
1
1
−
=
− y
2
2
4
3
y
2
=
4
√
3
√
3
y =
lub y = −
2
2
1
√
3
1
√
3
z = 0 lub z = 1 lub z = −
+ i
lub z = −
− i
2
2
2
2
25 sty 20:06
borys92:
Dziękować
25 sty 20:12