prosze o pomoc
fifi91926: POjemnik na cukeir ma kształt prostapadłościanu o wymiarach 17cm x 10 x8.Masa 1cm kwadratowego
jest rowna 0.8 grama. CZy w tym pojemniku zmiesci sie 1kg cukru? zapisz wszytskie obliczenia
25 sty 19:51
Eve: oblicz pole podstawy
25 sty 19:55
fifi91926: jak?
25 sty 19:56
Eve: to jest prostopadłościan, co ma w podstawie?
25 sty 20:00
fifi91926: prostopadloscian 17x10x8
25 sty 20:00
Eve: co jest podstawą prostopadłościanu?

każdego
25 sty 20:01
fifi91926: pole podstawy 532
objetosc 1360 cm kwadratowych
25 sty 20:02
fifi91926: kwadrat
25 sty 20:03
fifi91926: aha juz wiem xd
25 sty 20:03
Eve: 532

skąd to wziąłeś
25 sty 20:03
fifi91926: 176 cm kwadratowych pole podstawy
25 sty 20:04
fifi91926: to 536 to pole calkowite
25 sty 20:04
fifi91926: objetosc 1360 cm *szesciennych
25 sty 20:05
Eve: niepotrzebne ci pole całkowite, czyli w 1 warstwie zmieści się 170 cm2 cukru, kilogram to ile
gram?
25 sty 20:05
fifi91926: nie wiem xd
25 sty 20:06
Eve:
w której klasie jesteś? 1kg=?dag
25 sty 20:07
fifi91926: 1kg 100 no to wiem
25 sty 20:08
fifi91926: tyle to ja wiem xd
25 sty 20:08
Eve: 1 dag=?gram
25 sty 20:08
fifi91926: dycha
25 sty 20:09
Eve: no to 100 dag=? gram, jesli 1dag to 10 gram
25 sty 20:10
fifi91926: 1000
25 sty 20:10
Eve: dobrze, teraz policz ile cm2 ma 1000 gram, jesli 1cm2 ma 0,8 grama
25 sty 20:12
fifi91926: podzielic?
25 sty 20:13
Eve: tak
25 sty 20:13
teusz: Eve, Twoja cierpliwość jest godna podziwu
25 sty 20:14
fifi91926: mam jeszcze pytanie
25 sty 20:15
Eve: jakbym nie byłą cierpliwa, nie miałabym co jeść
teusz
25 sty 20:16
fifi91926: ej eve
25 sty 20:17
Eve: jestem
25 sty 20:17
fifi91926: mam jeszce 2 zadania

pomozeszz?
25 sty 20:17
Eve: a to zrobiłeś do końca?
25 sty 20:18
fifi91926: tak wyszlo 1250 czyli sie zmiensci 1 kg cukru
25 sty 20:19
Eve: nie tak szybko, nie możesz porównywać cm
2 z cm
3
25 sty 20:19
fifi91926: ehhh

co zrobic?
25 sty 20:20
Eve:

popatrz, w 1 warstwie zmieści się 170cm
2 cukru, ty masz 1250, jak myślisz ile to warstw
170cm
2
25 sty 20:24
fifi91926: 4 lub 5
25 sty 20:24
Eve: a potrafisz to policzyć?
25 sty 20:25
fifi91926: 1250 : 170
25 sty 20:26
Eve: dobrze
25 sty 20:26
fifi91926: moze to 2 zadanie?
25 sty 20:27
Eta:
Eve ,
Eve , .........
Eve
25 sty 20:27
fifi91926: co?
25 sty 20:28
Eve: ile ci wyszło?
25 sty 20:31
fifi91926: 6
25 sty 20:31
fifi91926: w przyblizeniu
25 sty 20:32
fifi91926: a nie w przyblizeniu 7
25 sty 20:32
[N[Eve]]: a co to masz za kalkulator? ma być więcej niż 7
a trzeci wymiar prostopadłościanu to?
25 sty 20:33
Piotr:
na pewno masa 1cm kwadratowego ? a nie szesciennego ?
25 sty 20:35
Eve: fifi

25 sty 20:46