Stereometria - walec
Ania: Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 10 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 30 stopni. Pole powierzchni bocznej walca do niego podobnego jest równe 100 √3 Pi.
Oblicz objętość każdego z tych walców.
22 lis 20:44
Godzio:
5=H
5
√3=r
Pc=2πr
2 +2πrH=2π25*3 + 2π*5
√3*5=150π+50
√3π
V=πr
2H=75π*5=375π
H
1=10
10
√3=r
1
Pc
1=2πr
12 +2πr
1H
1=600π + 200
√3π
V=πr
12H
1=3000π
23 lis 00:11
Bogdan:
Godzio − czerwony prostokąt nie jest przekrojem osiowym walca.
23 lis 00:14
Godzio: o cholipka
23 lis 00:16
Godzio:

to jest cały prostokąt ?
23 lis 00:17
Bogdan:
Tak
23 lis 00:19
Godzio: w każdym razie wysokośc jest dobra, promien jest 2,5√3
V=187,5π
a reszte niech se już liczy sama bo rozumowanie jest porawne co nie ?
23 lis 00:19
Godzio: V=93,75π pomyłka
23 lis 00:21
Bogdan:
| | 1 | | V1 | |
Jeśli dana jest skala podobieństwa k, (tu k = |
| ), to |
| = k3 |
| | 2 | | V2 | |
23 lis 00:31