tryg
adam: Mam wyznaczyć
miarę kąta ostrego α, jeżeli:
a)sinα+cos(90−α)=1
jak to zrobić
25 sty 19:40
adam: po prostu nie rozumiem zadania
25 sty 19:40
Gray: Masz rozwiązać równanie: sinα+cos(90o−α)=1. I tyle. Zakładam, że miało być 90o, a nie 90.
25 sty 19:43
adam: tak miały być tam stopnie,
już rozumiem, to sinα+sinα = 1
2sinα = 1
25 sty 19:45
Eve: poszukaj gdzieś, ile wynosi cos(900−α)
25 sty 19:45
Eve: to α=?
25 sty 19:46
adam: 30 stopni
25 sty 19:49
adam: dobra, mam innych przykład
a mianowicie
sinα=sin(90−α)
sinα = cosα
sinα − cosα = 0
co teraz
25 sty 19:51
Eve: można cos wziąć z jedynki, ale zastanów się, kiedy sinx=cosx?
25 sty 19:53
Gray: Niepotrzebnie przekształcałeś...
25 sty 19:55
adam: pokaże to na przykładzie
gdy a=b
tak to widze, ale nie wiem jakie rozwiązanie napisać,
w takim razie powinno wyjść 0?
25 sty 19:56
Eve: odpowiedz na moje pytanie
25 sty 19:59
adam: sinα= cosα
zastanawiam się i jedynie co mi przychodzi do głowy to
tgα= 1

może bzdury gadam
25 sty 20:03
Eve: a dla jakiego to kąta?
25 sty 20:04
adam: dla kąta ostrego 45 stopni
25 sty 20:05
Eve: dobrze, masz odpowiedź
25 sty 20:06
5-latek: kiedy alfa =45 stopni dla kata ostrogo wtedy sinα=cosα
Juz dzisiaj to pisales
25 sty 20:06