równanie, trygonometria
taptap: Cześć, ktoś pomoże?
Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania
x2−2xsinα−cos2α=0 jest równa 3 ?
25 sty 19:34
Eve: no to liczymy Δ
25 sty 19:37
Eve: potrzebujesz jeszcze pomocy, czy mogę iść gdzie indziej?
25 sty 20:07
taptap: Z jedynki tryg. za cosinus podstawiłem 1−sin
2α
Δ Wyszła mi 4
x
1= sinα−1
x
2=sinα+1
po zsumowaniu ich kwadratów na końcu otrzymałem równanie sinα=1
czyli α=
π2 +2kπ
Chyba dobrze, co myślisz ?
Dzięki, za pomoc
25 sty 20:19
taptap: po zsumowaniu i przyrównaniu do 3
25 sty 20:19
Eve: dobrze
25 sty 20:21
taptap: Zrobiłem malutki błąd na końcu. Równanie końcowe wynosi sin
2α=
12
Więc wartości α dla których kwadraty pierwiastków są równe 3 to
α =
π4 ;
3π4 +2kπ, k∊ℤ
Poprawiłem gdyby ktoś oprócz mnie korzystał z zadanka
25 sty 20:34