tryg
adam: uzasadnij:
równość dla dowolnego kąta ostrego α
| | sinα | | 1+cosα | |
a) |
| = |
| |
| | 1−cosα | | sinα | |
czy wystarczy napisać, że sin
2α = 1−cos
2α
i na końcu CO NALEŻAŁO UDOWODNIĆ (CNW)
25 sty 19:17
adam:
25 sty 19:23
Godzio:
Chyba nie

Pomnóż licznik i mianownik przez (1 + cosα), skorzystaj z tego co napisałeś i masz praktycznie
wynik.
25 sty 19:24
adam: no właśnie to jest wynik, już policzone wszystko
sin
2α = 1−cos
2α
i pytanie, czy mam tak zostawić
25 sty 19:25
Godzio:
| | sina(1 + cosa) | | sina(1 + cosa) | | 1 + cosa | |
L = |
| = |
| = |
| = P |
| | 1 − cos2a | | sin2a | | sina | |
CN
U
25 sty 19:26
adam: ahaa, ja to przemnożyłem jak proporcje
w wyniku czego otrzymałem sin
2α = 1 − cos
2α
i chciałem wykazać , że 1−cos
2α = sin
2α
i napisać, że sin
2α=sin
2α , L=P., i tak się nie da

?
25 sty 19:30
Godzio:
Powinieneś wychodzić od jednej strony i dojść do drugiej.
25 sty 19:33
adam: no to weźmy inny przykład
cos
2α * (tg
2α + 1 ) = 1
| | sin2α + cos2α | |
L = cos2α * (tg2α + 1 ) = cos2α *( |
| ) = sin2α+cos2α= P, |
| | cos2α | |
tak może być
25 sty 19:37
Godzio:
25 sty 19:38