Trygonometria - TRUDNE
pinokio2: Wykazać że równanie sinx + sin2x + sin3x + ··· + sin100x = 100
25 sty 19:04
Gray: Co z nim?
25 sty 19:10
pinokio2: wykazać że jest prawdziwe, tzn że jest równe 100
25 sty 19:12
Gray: Dla wszystkich x? Żartujesz chyba.
25 sty 19:14
Gray: Rozwiązaniem Twojego równania jest ... zbiór pusty.
25 sty 19:18
pinokio2: ucięło mi tekst

Należy wykazać że te równanie nie ma rozwiązań. Sorki
25 sty 19:20
Gray: Sumujesz liczby nie większe niż 1; jest ich sto i mają dać w sumie 100. Wniosek: wszystkie
muszą być równe 1. Pierwsza z nich, tj. sinx jest równa 1 dla x=π/2 +2kπ. Niestety, dla tego
x, sin2x=sin(π+4kπ)=0, więc ... Pupa zbita. Widać, że nie ma szans na sumę równą 1.
25 sty 19:26
pinokio2: Heh, dzięki
25 sty 19:31