odwzorowania liniowe
Saris: Skonstruuj nastepujace endomorfizmy:
a) f : R4 → R4 taki, ze Kerf = Lin{u1, u2} i Imf = Lin{v1, v2}, gdzie u1 = (1, 1,−1, 0), u2 =
(1, 1, 0, 1), v1 = (1, 1, 1, 1), v2 = (1, 0, 1, 0);
b) f : R3 →! R3 taki, ze Imf = Lin{v1, v2}, gdzie v1 = (1, 3, 2), v2 = (3,−1, 1);
c) L : R[x]2 → R[x]2 taki, ze KerL = Lin{1−x} i ImL = Lin{1+ x, 1+ x
2}.
(1) Niech f : R[x]2 → R[x]2 bedzie odwzorowaniem takim, ze
| | (x+1)2 | |
(f(P))(x) = − |
| P''(x) + (x + 1)P'(x), gdzie P ∊ R[x]2. |
| | 2 | |
a) Sprawdz, ze f jest endomorfizmem w R[x]2 i ze f f = f;
b) Znajdz Kerf, Imf oraz ich bazy;
c) Wykaz, ze R[x]2 = Imf Kerf;
(2) Niech g : R[x]2 → R3 bedzie odwzorowaniem takim, ze g(P) = (P(1), P'(1), P''(1)).
Wykaz, ze g jest izomorfizmem i znajdz g−1.
Pomógłby ktoś za metodą, żebym wiedział jak dokładnie robić tego typu zadania?
25 sty 18:48
Saris: c) Imf + Kerf (plus w kółku)
25 sty 18:50
Gray: Które chcesz? Na wszystkie nie mam czasu.
25 sty 19:13
Saris: Obojętne. Może być 2.
25 sty 19:56
Gray: To jest akurat najłatwiejsze i najciekawsze

Wystarczy sprawdzić, czy g jest różnowartościowe
(bo wówczas będzie już bijekcją). Aby to wykazać, wystarczy sprawdzić, czy kerg={0}. Tak
oczywiście jest, gdyż z równości g(P)=(0,0,0) wynika, że P(1)=P'(1)=P''(1)=0, a to ze wzoru
Taylora pozwala wnioskować, że P(x)≡0.
Odwzorowanie odwrotne h:R
3 → R
2[x] dane będzie wzorem h(a,b,c) = a + b(x−1) +
| | 1 | |
|
| c(x−1)2. To wynika ze wzoru Taylora. Możesz sprawdzić, czy jest OK, tj. czy złożenie h |
| | 2 | |
i g daje identyczność.
25 sty 20:03
Saris: Znaczy miałem na mysli drugie jako (1)(2) bo to śa podpunkty 2 zadania

Ale dzięki
mimowszystko.
25 sty 20:27
Gray: Odnośnie pierwszej części:
a) Endomorfizm = liniowość + "V→V". Liniowość jest natychmiastowa, "V→V" wynika z definicji f.
Drugiej części nie rozumiem − co tam napisałeś?
b) Jądro: pytamy, dla jakich funkcji P(x)=ax2+bx+c, f(P)=0.
Mamy: f(x→ax2+bx+c) = a(x+1)2+(x+1)(2ax+b) = 3ax2 + (4a + b)x + a + b.
Wielomian 3ax2 + (4a + b)x + a + b≡0 ⇔ a=b=0, c może być dowolne.
Stąd ker f = {wielomiany stopnia 0}, kerf = lin{e0}, gdzie e0(x)=1.
Jeżeli chodzi o obraz to łatwiej najpierw wyznaczyć jego bazę.
Imf = lin {f(x→x), f(x→x2)}.
f(x→x) = x+1
f(x→x2) = −(x+1)2 +2x(x+1) = (x+1)(x−1)
Bazę Imf są więc e1(x)=x+1, e2(x)=(x+1)(x−1)
Stąd Imf = {wielomiany stopnia co najwyżej 2, które zerują się w x0=−1}
Warunek Imf ⬠ kerf = R2[x] jest natychmiastowy: każdy wielomian stopnia drugiego jest
kombinacją liniową elementów bazy kerf oraz ImF, oraz częścią wspólną Imf oraz kerf jest
jedynie wielomian zerowy.
Dużo tu różnych twierdzeń po drodze wykorzystuję; jak masz pytania − odpowiem.
25 sty 20:57
Saris: a) f o f = f
25 sty 21:03
Saris: Dzięki wielkie.
25 sty 21:04
Gray: To tego Ci tu nie napiszę... To jest proste, ale pisania masa.
Dla ustalonego P, f(P(x)) jest wielomianem stopnia 2, więc możesz oznaczyć go powiedzmy jako
h(x) i obliczyć znowu f(h(x)). To będzie Twoje złożenie. Kupa pracy bo dwa razy pochodną
iloczynu trzeba będzie liczyć. Chyba, że... przejdziesz na macierze

Koniecznie! Wtedy f o f
to mnożenie dwóch macierzy o wymiarze 3x3 macierzy. Chyba się nie powstrzymam...

Weźmy bazę e
0(x) = 1, e
1(x) = x, e
2(x)=x
2.
f(e
0) = 0e
0+0e
1+0e
2
f(e
1) = x+1 = 1e
0+1e
1+0e
2
f(e
3) = −(x+1)
2+2x
2+2x = x
2−1 = −1e
0+0e
1+1e
2
Macierz ma więc postać:
A=
0 1 −1
0 1 0
0 0 1
Oblicz A
2. To będzie już prawie koniec.
25 sty 21:15
Gray: Teraz dopiero doczytałem do końca: masz wykazać, że f o f =f. Tak jest bo A
2=A
25 sty 21:18
Saris: Dla mnie to abstrackja

za wysokie wody, ale to w sumie ostatnie zadanie z zestawu i na
kolokwium/egzaminie raczej nie będzie.
25 sty 21:20
Gray: Czy chcesz mi powiedzieć, że moje pianie poszło na marne...
25 sty 21:28
Saris: nieee. ale raczej bym calego sam nie zrobil. Jesus, jak to można zrozumieć. Mało jest
przykładów z takich albo nie wiem gdzie szukać

.
25 sty 21:57
kyrtap: Gray jakim cudem to wszystko kumasz?

czuję się taki tępy
25 sty 22:52
Cra: Mógłby ktoś rozwiązać podpunkt a) z konstrukcji endomorfizmów?
10 sty 18:41
Cra: Jakaś mądra i dobra duszyczka pomoże?
10 sty 19:26
Metis: Przydałby się
Gray
10 sty 19:31