Wymiar, baza jądra, przekształcenia liniowe
VV: Witam serdecznie. Nie jestem w stanie poradzić sobie ze zrozumieniem tego oto zadania:
Wyznaczyć wymiar i bazę jądra i obrazy przekształcenia liniowego
R
4 −−> R
3, mającego w bazie standardowej macierz:
|2 −2 0 2 |
A
f = |1 −2 1 2 |
|1 4 −3 −2|
W jaki sposób mam to rozwiązywać? Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi to wraz z rozwiązywaniem po
kolei?
Z góry dziękuję za pomoc
25 sty 18:41
Gray: Wymnóż sobie macierz Af przez wektor pionowy [x y z w] z prawej strony. Otrzymasz wtedy wzór
Twojej funkcji:
f(x,y,z,w)=....
Napisz co otrzymałaś.
25 sty 19:51
VV: 2x−2y+2w
x−2y+z+2w
x+4y−3z−2w
25 sty 20:37
Gray: No to masz wzór:
f(x,y,z,w)=(2x−2y+2w, x−2y+z+2w, x+4y−3z−2w)
Jądro f to te (x,y,z,w) dla których f(x,y,z,w)=(0,0,0). Musisz więc rozwiązać układ równań
liniowych.
Napisz co Ci wyszło.
26 sty 08:45