1
Foxal: Jak wymnozyc to
(x2+cx+d)2
25 sty 18:35
Dawid: (x2+cx+d)(x2+cx+d)
25 sty 18:35
5-latek: albo znamy wzor
albo (x2+cx+d)(x2+cx+d) i mnozymy
25 sty 18:36
Saizou :
[a+b+c]2=[(a+b)+c]2=(a+b)2+2c(a+b)+c2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac
25 sty 18:37
Foxal: ok dzieki
25 sty 18:41
Foxal: Bo mam takie zadanie: Wielomian w(x)=x4+ax3+bx2−24x+9 jest kwadratem wielomianu
P(x)=x2+cx+d.Oblicz a oraz b.
(x2+cx+d)(x2+cx+d)=x4+ax3+bx2−24x+9
Czyli x4+2cx3+2dx2+c2x2+d2+2cxd=x4+ax3+bx2−24x+9, więc
2cx3=ax3⇒a=2c
2dx2+c2x2+d2=bx2
2cxd=−24⇒cxd=−12
z tym ukladem rownan tak troche zaczalem, bo nie mam innego pomyslu i nie wiem czy dalej
kombinowac, czy byscie inaczej to obliczyli?
25 sty 18:55
Foxal: zaraz, czy musze te iksy przepisywac do ukladow rownan?
25 sty 18:56
ICSP: Nie zgubiłeś jednego równania przypadkiem ?
Zaproponuje inny zapis :
x3 : − tutaj porównujesz współczynniki przy x3
x2 : − ...
x1 :
x0 :
25 sty 18:59
Foxal: x0: to dla w(x) 9 a dla P(x) 3?
25 sty 19:02
ICSP: Policz
25 sty 19:08