współrzędne punktu
katarzyna: Trzy punkty A,B,C leżące na paraboli y=x2 −4 są wierzcholkami trójkąta przy czym C leży na
krzywej pomiędzy punktami A i B. Punkty A i B. Punkty A i B należą do prostej y =−2x −1.
Wyznacz współrzędne punktów A,B,C wiedząc, że pole trójkąta ABC jest maksymalne.
25 sty 18:33
katarzyna: jak mam odnaleźć współrzędne punktu C ?
25 sty 18:37
Tadeusz:
25 sty 19:03
Tadeusz:
Pole trójkąta ABC jest największe kiedy wysokość opuszczona z C jest max.
Musisz zatem znaleźć punkt na paraboli (leżący między A i B) maksymalnie odległy od
danej prostej.
25 sty 19:06
Tadeusz:
Prostszy sposób to policzenie pochodnej i odszukanie xc w którym jest ona równa
współczynnikowi kierunkowemu danej prostej
f(x)=x2−4
f'(x)=2x
f'(xc)=2xc=−2 ⇒ xc=−1
yc=−3
25 sty 19:11
katarzyna: nadal nie rozumiem jak odszukałeś punkt c Tadeuszu :c
25 sty 20:13
Tadeusz:

... przecie wszystko Ci opisałem
Do tego drugiego sposobu (ciągle wyznaczenia punktu C jako maksymalnie odległego
od danej prostej) załączę Ci jeszcze rysunek
Jak widzisz najdalej odległym od danej proste punktem leżącym na tej paraboli jest punkt
leżący na stycznej będącej równoległą do danej prostej
(równe współczynniki kierunkowe)
25 sty 20:41
5-latek: Widzisz
Tadeusz
Kasia nadal nie rozumie jak Ty odszukales ten punkt G
25 sty 20:43
Tadeusz:

Jeśli nie tak to licz odległością
Dana prosta w postaci ogólnej to 2x+y+1=0
C=(x
c, x
c2−4)
| | |2xc+xc2−4+1| | | |xc2+2xc−3| | |
d= |
| = |
| |
| | √4+1 | | √5 | |
d
max gdy |x
c2+2x
c−3| jest max (oczywiście rozpatrujemy przedział między x
A i x
B)
25 sty 20:55
Tadeusz:
... widzisz "drogi małolacie" ... jak już będziesz w odpowiednim wieku to będziesz
wiedział, że
punkt G każdej Kobiety to shoppinG
25 sty 21:00
5-latek: W przedzszkolu juz nas o tym ucza
Tadku
25 sty 21:09