..
pilne prosze o pomoc: Okresl wartosci parametru m dla ktorych funkcjs f jest homograficzna oraz te dla ktorych jest
liniowa
F(x)= 3x−1/ mx−2
25 sty 18:21
Dawid: a kiedy funkcja jest homograficzną ? Jaki musi warunek spełniać ?
25 sty 18:25
pilne prosze o pomoc: a * d − c*b nie moze byc rowne 0
25 sty 18:26
Dawid: Dokładnie
25 sty 18:27
pilne prosze o pomoc: M nie moze byc 6 czyli dla jaich m jest homograficzna a dla jakich liniowa ?
25 sty 18:28
pilne prosze o pomoc: Mozesz mi pomoc w rozwiazaniu tego zadania inne przyklady bym zrobil na tej samej zasadzie sam?
25 sty 18:29
Dawid: liniowa gdy licznik = mianownik lub licznik = 0
25 sty 18:34
pilne prosze o pomoc: 3x−1=mx−2
3m−mx= −2+1
m(3−x)=−1

?
Odp jest taka
Liniowa dla me 0,6
Homograficzna dla me R\ (0,6)
25 sty 18:41
pilne prosze o pomoc: Pomozecie?
25 sty 18:45
pilne prosze o pomoc: Nikt nie wytlumaczy ?
25 sty 18:52
pigor: ..., określ wartości parametru m dla których funkcja f jest
homograficzna, oraz te, dla których jest ona liniowa f(x)=
3x−1mx−2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)=
ax+bcx+d homograficzna ⇔
c ≠ 0 i ab ≠ cd , więc
tu : m≠0 i 3*(−2) ≠ −1*m ⇔
m≠0 i
m≠−6 ⇔
m∊R \ {0,6}
natomiast funkcja ta będzie
liniowa w przeciwnym razie, czyli
m=0 v
m= −6 ⇔
m∊{0,6} . ..
25 sty 19:06
pilnie prosze o pomoc: Dzieki wielkie wreszcie rozumiem
25 sty 19:13
pigor: ..., a ja rozumiem Ciebie; powodzenia; tak trzymaj. ...
25 sty 19:17
pilnie prosze o pomoc: A jeszcze jedno wzor podales ab≠cd
a=3
b= −1
C=m
d= −2
Chyba cos zle podstawione hmm
25 sty 19:19
pilnie prosze o pomoc: Czyli nadal nie rozumiem ....
25 sty 19:23
pilnie prosze o pomoc: Pigor jestes?
25 sty 19:25
pigor: ..., kurde,; przepraszam zobacz uważnie , że
"zjadłem" znak − (minus) przy liczbie 6

;

a to znak, że by zniknąć z forum.
a co do mojego wzoru , to są równoważne wzory.
25 sty 19:28
pigor: ..., cholera; przeciwnie wywal ten znak
− przy 6 o którym mówię powyżej . bbbrrrr.
25 sty 19:30
pilnie prosze o pomoc: A nie powinno byc
3×(−1)= m×(−2)
Ale mi nie wychodzi
25 sty 19:34
pilnie prosze o pomoc: A wzorek chya taki powinien byc ad≠bc
25 sty 19:35
pigor: ..., ja cie ...

"przemęczenie materiału" , albo inaczej
"moja pomroczność jasna", a przecież miałem w głowie wszystko
co trzeba, nawet wychodziło co trzeba, ale pisało się nie to co ...
trzeba choćby ten wzór

; no jasne, powinienem napisać ad ≠ bc,
ale na szczęście podstawiałem z wzoru funkcji co trzeba ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeszcze raz przepraszam; dobrze, że jesteś myślący facet ;
25 sty 19:51
pilnie prosze o pomoc: To ja dzieki za wielka pomoc i wytlumaczenie pomozesz jeszcze w jednym ?
25 sty 19:52
pigor: ..., teraz nie, bo naprawdę wyłączam kompa
na jakiś czas , ale dawaj, zapewne ktoś ci pomoże ...
25 sty 19:56