Prawdopodobienstwo
Dejnowi: W urnie jest 8 zielonych kul i 4 czerwone. Losujemy kulę z urny i odkładamy na bok, a potem
losujemy z urny kulę drugi raz. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy:
Kule zieloną i kulę czerwoną
Ω=12*11
A=8*4
ale w odpowiedziach jest
A=8*4+4*8 dlaczego?
25 sty 18:19
Mila:

8Z, 4C razem 12 kul w urnie
A− wylosowano kulę zieloną i czerwoną.
| | 8 | | 4 | | 4 | | 8 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 12 | | 11 | | 12 | | 11 | |
| | 32+32 | | 64 | | 16 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 12*11 | | 12*11 | | 33 | |
25 sty 21:30