pomoze to ktos dalej rozwiazac
Szymono: ekstrema funkcji
| | 1 | |
f(x) = arcsinex = arsin' * ex + arcsin * (ex) = |
| * ex + arcsin * ex*x = |
| | √1−x2 | |
25 sty 18:03
Szymono: dobra wyjdzie tak i pytanie ekstrema nie ma?
25 sty 19:09
Gray: Pomyśl zanim zaczniesz coś liczyć: funkcja x→ex jest rosnąca, funkcja x→arcsinx również jest
rosnąca. Złożenie funkcji rosnących jest funkcją rosnąca. Funkcja rosnąca osiąga: wartość
najmniejszą w początku dziedziny, największą na końcu. Dziedziną są te x, dla których ex≤1,
tj. x∊(−∞,0].
Wniosek: wartości najmniejszej funkcja nie ma; największa to f(0) = π/2.
25 sty 19:22