Kombinatoryka
Race17: 1.
a)Na ile sposobów można rozłożyć 20 jednakowych śliwek na 4 jednakowych talerzach, aby na
każdym talerzu lezała nieparzysta liczba śliwek i przynajmniej po 2 śliwki na każdym?
b) Na ile sposobów można rozłożyć 26 jednakowych śliwek na jednakowych talerzach aby
największa porcja liczyła 10 śliwek
2.
a)Na ile sposobów można podzielić grupę 10 osób na 3 podgrupy. Należy wykorzystać zależność
rekurencyjną.
b)na ile sposobów można podzielić na dwie grupy 3−osobowe i jedną 4−osobową?
Czy wie ktoś jak rozwiązać te 2 zadania?
25 sty 17:55
PW: 1. Szukamy liczby rozwiązań równania
s1 + s2 + s3 + s4 = 20,
przy czym rozwiązania mają się składać z czwórek nieparzystych liczb naturalnych co najmniej
równych 3. Po podstawieniu sj = xj+2
(x1+2)+(x2+2)+(x3+2)+(x4+2) = 20
− przy takim zapisie szukamy liczby rozwiązań w liczbach nieparzystych (każda z liczb xj ma
być co najmniej równa 1)
x1 + x2 + x3 + x4 = 12.
Spróbujmy je wypisać "ręcznie", z powodu określenia "jednakowe talerze" nie interesuje nas
kolejność liczb w rozwiązaniu, wypiszemy je w kolejności niemalejącej):
(1,1,1,9)
(1,1,3,7)
(1,1,5,5)
(1,3,3,5)
(3,3,3,3).
Jeżeli się nie pomyliłem w wypisywaniu, to jest 5 możliwości.
25 sty 18:19
Race17: dzięki
25 sty 19:00
Mila:
Liczby Stirlinga były na wykładzie?
Podział zbioru 10 elementowego na 3 bloki (niepuste).
S(n,k)
S(10,3)=9330 wyprowadzasz rekurencyjnie.
25 sty 21:16