Obliczenia procentowe
Początkujący matematyk: W fabryce pracuje 945 robotników. Na rok następny zaplanowano wzrost wydajności pracy o 8%, a
ogólny wzrost produkcji o 12% w stosunku do bieżącego roku. O ile powinna wzrosnąć liczba
robotników, żeby plan ten był wykonany?
25 sty 17:41
Początkujący matematyk: Naprawdę nikt nie umie tego rozwiązać?
25 sty 19:23
Tadeusz:
... szpakami karmiony −
25 sty 19:25
Początkujący matematyk: O co chodzi?
25 sty 19:27
Tadeusz:
poszukaj na www.google.pl
25 sty 19:29
pigor: ..., niech
x=? − szukana
liczba robotników, to const. :
| 108% | | 945 | |
| = |
| ⇔ (945+x)*108 =945*112 ⇔ 945+x =8,75*112 ⇔ |
| 112% | | 945+x | |
⇔ x= 980 − 945 ⇔
x= 35. ...
25 sty 19:40
mareeeecki: Tylko dlaczego to tak działa, a nie inaczej?
25 sty 20:15
pigor: ..., cóż jest to mariaż ekonomii i matematyki
i właśnie dzięki niej (własność proporcji) działa też
| | 945+x | | 945 | | 112% | | 108% | |
gdy |
| = |
| , a także |
| = |
| ...  |
| | 112% | | 108% | | 945+x | | 945 | |
26 sty 00:26