tożsamosci trygonometryczne
Kasia: sprawdz tozsamosc:
1−tgx/1+tgx = cos2x/sin2x+1
proszę rozwiązać. zupełnie nie wiem, jakich wzorów używać.
25 sty 17:40
25 sty 17:41
Kasia: Adam, czy rozumiesz to? pomoglbys mi? na tej stronce nie ma takiego ani podobnego przykladu
25 sty 17:43
adam: | | sinx | |
jeszcze nie robiłem takich zadań z trygonometrii, ale zrób tak tgx = |
| |
| | cosx | |
sin
2x+cos
x=1
to chyba polega na tym, że L=P
25 sty 18:08
Kasia: wiem wiem, zamienialam juz. zostało po lewej
cosα(sin2+cos2)−sinα/cosα(sin2α+cos2α)+sinα
25 sty 18:42
Eta:
| | sinx | | cosx−sinx | |
1+tgx=1+ |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | |
to:
| | 1−tgx | | cosx−sinx | | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
L= |
| = |
| = |
| = |
| | 1+tgx | | cosx+sinx | | (cosx+sinx)(cosx+sinx) | |
| | cos2x−sin2x | | cos(2x) | | cos(2x) | |
= |
| = |
| = |
| =P |
| | cos2x+2sinx*cosx=sin2x | | 2sinx*cosx+1 | | sin(2x)+1 | |
25 sty 18:58
Kasia: super super, dzieki Eta!

tylko powiedz, skad 1+sinx/cosx=cosx−sinx/cosx?
25 sty 19:06
5-latek: Wspolny mianownik
25 sty 19:11
Eta:
Sprowadzamy do wspólnego mianownika:
| | sinx | | cosx | | sinx | | cosx+sinx | |
1+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | cosx | | cosx | |
25 sty 19:11
Eta:
Hej "małolatku"

( ładnie to, tak podglądać?
25 sty 19:13
5-latek: Witaj

Mysle sobie −ladna dziewczyna pisze to spogladne
25 sty 19:17
Kasia: swietnie, dziekuje ;>
a jeszcze skad w jednym z mianownikow cos2x+2sinx*cosx=2sinx*cosx+1
wiem, ze sin2x+cos2x=1 tylko skad 2sinx*cosx?
25 sty 19:42
adam: wzór skróconego mnożenia
25 sty 19:48
Kasia: dalej niezbyt rozumiem
25 sty 19:53
Kasia: nie widze tego
25 sty 19:53
5-latek: Widzisz to jest tak :
Pani
Eta 
bardzo rzadko sie myli
Ale Ty sama powinnas sie domyslec ze w mianowniku w ostatniej linijce nie powinno byc znaku
(=) tylko (+) (to jest ten sam klawisz
25 sty 20:01
5-latek: Wiec czemu

?
25 sty 20:02
Kasia: hahahahah sorki, zakochana blondynka jestem ;> aleee zauwaz, ze 2sinx*cosx=sin2x podobnie,
tylko 2x a nie 2x
25 sty 20:05