tryg
adam: Kąt α jest
kątem ostrym. Uzupełnij danie.
a)Jeżeli sin(90 − α) = 0,17 , to cosα =

nie rozumiem tego, czym mam to uzupełnić?
25 sty 17:35
25 sty 17:38
adam: ponawiam
25 sty 18:02
adam:
25 sty 18:07
adam: 

?
25 sty 18:11
25 sty 18:13
52: Masz wykorzystać wzory redukcyjne
25 sty 18:14
adam: aha, dzięki za linka do przykładów
czyli tak to będzie wyglądać

1)musze sięgnąć po tablice wartości funkcji trygonometrycznych
sin(90 − α) = 0,17
dla 0,17 wynosi mi 10 stopni
czyli
sin(90−10)=0,17
czyli cosα=10

mogę się mylić, jak coś to naprowadź mnie
25 sty 18:17
adam: no nie rozumiem tego zadania, mam podać wynik w stopniach, czy po prostu , no nie wiem
wg wzorów redukcyjnych wychodzi mi , że 0,17, czyli tyle samo
25 sty 18:23
52: sin(90−α)=cosα=0,17 to wszystko...
25 sty 18:24
adam: no to mam drugi przykład
| | 7 | |
c) jeżeli cos(90 − α) = |
| . to cosα = ? |
| | 25 | |
mam taki wzór redukcyjny
cos(90 − α) = sinα
25 sty 18:29
52: to z jedynki jescze mozesz skorzystać
25 sty 18:30
adam: ale jak , mógłbyś mi po kolei napisać tok rozumowania,

bo jak patrze się na ten wzór
redukcyjny i nie widze jak go zastosować
25 sty 18:32
52:
sin
2α+cos
2α=1
| 49 | |
| +cos2α=1 .. dalej sam |
| 625 | |
25 sty 18:39
adam: dzięki, już wiem o co chodzi
25 sty 18:41