matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
adam:
kąt α jest
2
ostry, a sinα=
. Oblicz wartość wyrażenia
3
dla b)cos
2
α − cos
4
α wyszło mi z poprzedniego zadania, że
5
cos2x=
9
5
5
cos
2
α − cos
4
α = (
)
2
− (
)
4
9
9
czy mogę to spierwiastkować a mianowicie rozwiązać takie coś cosα − cos
2
α = ?
25 sty 17:31