matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygv
adam:
2
kąt α jest ostry , a sinα =
. oblicz wart. wyrażenia
3
1−3cos
2
α
2
mam pod α wstawić
? nie rozumiem tego zadania
3
25 sty 17:13
52:
π
sin
2
x+cos
2
x=1 x∊(0,
)
2
2
(
)
2
+cos
2
x=1
3
4
+cos
2
x=1
9
5
cos
2
x=
9
25 sty 17:15
adam:
dzięki 52, czyli muszę wykorzystać jednykę trygonometryczną
5
cos
2
x=
9
5
15
5
2
1−3cos
2
x= 1−3*
= 1−
= 1−
= −
9
9
9
3
25 sty 17:21