matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
adam:
obliczyć tg kąta ostr α, jeśli c)9sin
2
α −cos
2
α=1 9sin
2
α − cos
2
α −(sin
2
α+cos
2
α)=0 8sin
2
α−2cos
2
α=0 8sin
2
α−2(1−sin
2
α)=0 10sin
2
α − 2= 0 co, dalej
25 sty 16:28
adam:
10sin
2
α = 2
1
sin
2
α =
5
1
sinα =
√
?
5
25 sty 16:31
adam:
sinα
tgα=
, ale mam tylko sinusa
cosα
25 sty 16:41
Eta:
1
√
5
sinα=
=
√
5
5
x=
√
25−5
=
√
20
=2
√
5
√
5
tgα=
=...
2
√
5
25 sty 16:41
adam:
√
5
*
√
5
1
=
=
2
√
5
*
√
5
2
fakt, zapomniałem o pitagorasie
25 sty 16:55
adam:
dzięki Eta!
25 sty 16:55