ciąg geometryczny
Kaja: Sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego wyraża się wzorem Sn = 2*(4
n−3). Wyznacz
pierwszy wyraz oraz iloraz tego ciągu.
Bardzo proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniem
25 sty 16:09
Tadeusz:
S
1=a
1=

?
S
2=a
1+a
2 a
2=

?
| | a2 | |
q= |
| =  ? |
| | a1 | |
25 sty 16:20
Kaja: nie rozumiem
25 sty 16:51
Tadeusz:
krok po kroczku ... podstawiaj i licz −
25 sty 17:03
Tadeusz:
Masz wzór na sumę n wyrazów
Jeśli jest jeden wyraz ... a1 to S1=a1
25 sty 17:10
Tadeusz:
tyle, że ten wzór na Sn cosik mi nie pasi ...
25 sty 17:13
Kaja: więc w jaki sposób należy to policzyć?
25 sty 19:09