tryg
adam: należy obliczyć
tangens kąta ostrego α , jesli
b)9cos2α − 25sin2α=0
czyli korzystam z jedynki tryg?
sin2α+cos2α =1
25sin2α =1 − 25cos2α
9cos2α − (1 − 25cos2α)=0
9cos2α − 1 + 25cos2α)=0
−1 +34cos2α = 0
−(sin2α+cos2α) +34cos2α = 0
−sin2α − cos2α +34cos2α = 0
−sin2α + 33cos2α = 0
o taki wynik zostawić?
25 sty 15:56
wiki: ty tak na serio


9cos
2α − (1 − 25cos
2α)=0




?
9cos
2α − 25(1 − cos
2α)=0
25 sty 16:00
52: | | π | |
9cos2x−25sin2x=0 x∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
9cos
2x=25sin
2x ,sin
2x+cos
2x=1 => sin
2x=1−cos
2x
9cos
2x=25(1−cos
2x)
9cos
2x=25−25cos
2x
34cos
2x=25
| | sinx | | 3√34 | | 5√34 | | 3√34 | | 34 | | 3 | |
tgx= |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosx | | 34 | | 34 | | 34 | | 5√34 | | 5 | |
25 sty 16:02
Eta:
α −−− kąt ostry
| | sinα | | 3 | |
9cos2α=25sin2α⇒ 3cosα= 5sinα ⇒ |
| = |
| = tgα |
| | cosα | | 5 | |
25 sty 16:04
Eta:
52 .....
25 sty 16:04
52: Jej, no tak można przecież tak szybko, ale nie... Ja muszę zawsze iść na około...
Witaj
Eta
25 sty 16:05
Eta:
25 sty 16:05
adam: dzięki 52,Eta
mam jeszcze jedno pytanie
| | π | |
52 napisałeś , że x∊ (0, |
| ) (90*), a kiedy pisać , że |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x∊ (0, |
| ) ,x∊ (0, |
| ),x∊ (0, |
| ) |
| | 6 | | 4 | | 3 | |
25 sty 16:10
52: Napisałem tak bo miałeś podane że kąt ostry, na a kąt ostry zawiera się w tym przedziale co
napisałem.
A te inne wartości ta zależy od treści zadania...
25 sty 16:19
adam: 52 okej, dzięki
25 sty 16:21