ciężkie
lejdyx: BARDZO PROSZĘ O POMOC!
Dla jakich wartości parametru p suma sześcianów różnych pierwiastków równania: x2+px+p2−1=0
osiąga największą wartość? Oblicz tę wartość.
25 sty 15:24
Tadeusz:
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)=(x1+x2){(x1+x2)2−3x1x2}
oczywiście warunek podstawowy to Δ>0
25 sty 15:48
lejdyx: Delta wyszła mi −4p2+5, dobrze? Bo nie jestem pewna.
25 sty 15:57
Tadeusz:
...sprawdź raz jeszcze −
25 sty 16:01
Tadeusz:
Δ=p
2−4(p
2−1)
Δ=−3p
2+4
| | √3 | | √3 | |
Δ=−3(p2−3/4) ⇒ p∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 16:02
lejdyx: Tak myślałam, że gdzieś zrobiłam błąd

Wiem, że muszę obliczyć f(p), ale nie wiem od czego
zacząć. Mam to zrobić od wzorów Viete'a?
25 sty 16:10
Tadeusz:
S=x13+x23=−p*{(−p)2−3(p2−1)}=−p(−2p2+6p−3)=2p3−12p2+3p
S'=6p2−24p+3
S'=0 2p2−8p+1=0
Δ=64−8 itd
25 sty 16:15
25 sty 16:18