Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x^3-3x+2=m ma dwa p
Gabi: Proszę o pomoc w zadaniu

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
3−3x+2=m ma dwa pierwiastki
ujemne i jeden dodatni.
Rozwiązałam równanie za pomocą schematu Hornera i wyszły mi 2 pierwiastki: x
1=1 ; x
2=1 ;
x
3=−2 , a więc mam tylko 2 pierwiastki, z czego jeden jest dwukrotny, więc chyba nie jest to
dobre rozwiązanie. Czy ktoś mógłby pomóc mi w rozwiązaniu tego zadania, abym otrzymała 2
pierwiastki ujemne i jeden dodatni?
pigor: ..., piszę online, a więc proszę wybaczyć ...

język, może nie ...
otóż,
L=f(x)= x
3−3x+2= x
3−x−2x+2=x(x
2−1)−2(x−1)= (x−1)(x
2+x−2)= (x−1)(x−1)(x+2),
czyli
f(x)= (x−1)2(x+2) − funkcja lewej strony danego równania,. gdzie
x=1 − pierwiastek dwukrotny i
f(1)=0 minimum lokalne , a
w punkcie (x,y)=(0,f(0))= (0,2) wykres funkcji f przecina oś OY , no to
jeszcze tylko pochodna f ' (x)= 3x
2−3=0 ⇔ x
2−1=0 ⇔ x=±1 przy czym
f(−1)= 4 − f
max, lokalne , a więc mam w ...

głowie szkic wykresu dla
potrzeb tego zadania z którego odczytuje , że prosta prawej strony równania
f(x)=m, czyli prosta
y =m przecina wykres funkcji f w 3−ech punktach:
dwóch o odciętych ujemnych i jednym o odciętej dodatniej ⇔
2< m< 4 ⇔
⇔
m∊(2;4) − szukana odpowiedź spełniająca warunki zadania ...