liczba rozwiązań równania
lalala: liczba rozwiązań równania x(x+2) (x2 + 4) (x2−9) = 0
prosze o dokładne wytłumaczenie krok po kroku
25 sty 14:41
J:
iloczyn jest równy 0 , gdy przynajmniej jeden czynnik jest zerem
x = 0 lub x +2 = 0 lub x2 + 4 = 0 lub x2 − 9 = 0
25 sty 14:45
lalala: nie rozumiem

co z tego ze równe 0?
25 sty 14:56
5-latek: A wiesz co to jest pierwiastek rownania?
A jak Ty rozumiesz pojecie co to znaczy rozwiazac rownanie? (tak wlasnymi slowami
25 sty 15:00
lalala: nie. według mnie rowiazac równanie to przniesc x na lewo liczby na prawo, doprowadzic do tego
ze już prościej sie nie da .
25 sty 16:23
Eta:
a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0
a*b*c*d=0 ⇔ a=0 lub b=0 lub c=0 lub d=0
to: x*(x+2)*(x2+4)*(x2−9)=0⇔ x=0 lub x+2=0 lub x2+4=0 lub x2−9=0
teraz dokończ.........
25 sty 16:27