Oblicz całkę
nick0956: Oblicz całkę:
| | x4+2x3+5x2+4x+2 | |
∫ |
| |
| | x4+3x2+2 | |
25 sty 14:41
Dawid: Podziel licznik przez mianownik
25 sty 14:41
Dawid:
(x
4+2x
3+5x
2+4x+2):(x
4+3x
2+2)=1
−x
4−3x
2−2
−−−−−−−−−−
= 2x
3+2x
2+4x
| | 2x3+2x2+4x | |
∫dx+∫ |
| =... |
| | (x2+2)(x2+1) | |
Rozkład na ułamki proste, albo od razu bez dzielenia.
25 sty 14:50
nick0956: próbowałem, wychodzą całki nie do rozwiązania. Czy można rozłożyc mianownik na (x2+2)(x2+1)?
Bo gdyby przyjąć t=x2, trzeba by było zrobić zał. t>=0, a po obliczeniu wychodzi t1=−2 i
t2=−1, dlatego nie jestem pewien czy nie byłoby to błędem?
25 sty 14:51
Dawid: Da się rozwiązać tą całkę
25 sty 14:54
nick0956: Okej, czyli można to rozłożyć na (x2+2)(x2+1)? Dlaczego robiąc założenie x2=t pomijamy to,
że t musi być >=0 ?
25 sty 15:04
Dawid: | | 2x3+2x2+4x | |
∫ |
| dx=... |
| | (x2+2)(x2+1) | |
| 2x3+2x2+4x | | Ax+B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| /*(x2+2)(x2+1) |
| (x2+2)(x2+1) | | x2+2 | | x2+1 | |
2x
3+2x
2+4x=(Ax+B)(x
2+1)+(Cx+D)(x
2+2)
2x
3+2x
2+4x=Ax
3+Ax+Bx
2+B+Cx
3+2Cx+Dx
2+2D
| ⎧ | 2=A+C | |
| ⎜ | 2=B+D | |
| ⎨ | 4=A+2C |
|
| ⎩ | 0=B+2D | |
Zatem
I w czym problem teraz

?
25 sty 15:13
nick0956: dobrze, po rozłożeniu mianownika wszystko łatwo wychodzi, tylko mam dylemat, tak jak zapytałem
wcześniej, dlaczego jak rozkładamy mianownik, za x2 podstawiając t i licząc t1 i t2 nie
odrzucamy rozwiązań t1= − 1 i t2= − 2, ze względu na to, że są ujemne (przecież x2 nie może
wyjść liczbą ujemną). Proszę o wytłumaczenie.
25 sty 15:24
Dawid: Chyba nie można robić podstawienia.
25 sty 15:28
ICSP: Chcesz zapisać mianownik w postaci iloczynowej a nie rozwiązać równanie.
25 sty 15:29
Dawid: Więc jak liczby dalej @nick09656 ?
25 sty 15:46