tryg
adam: Mam obliczyć
tg kąta ostrego α,
jeżeli:
sin
2α = 0,36
25 sty 14:26
adam:

i pod sinα, wstawić 0,36
2?
25 sty 14:38
adam:
25 sty 14:43
5-latek: sin2α=0,36 to sin=√0,36 to sin= ile ? lub sin=−√0,36= ile ?
Wiesaz ze to kąt ostry ktrora wartosc wybierzesz ?
Masz sin2 to cos =√1−sin2= √1−0,36= policz
masz sin o cos wylicz tg
25 sty 14:44
5-latek: Czemu taki nerwowy jest
25 sty 14:45
adam: nie jestem

cos =
√0,64
| | sinα | | 0,6 | |
tgα = |
| = |
| = 0,75 |
| | cosα | | 0,8 | |
i taki wynik zostawić, czy jeszcze obliczyć kąt, dla którego wartość wynosi 0,5625
25 sty 15:27
adam:
25 sty 15:38
adam: tam miało być 0,75
25 sty 15:38
adam:
25 sty 15:48